“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Meldpunt voor mantelzorgers bij problemen

07 jun, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Sinds maandag 3 juni 2013 is er een speciaal meldpunt voor mantelzorgers: Meldpunt Mantelzorgclaim. Mantelzorgers kunnen hier terecht zaken waar zij tegen aan lopen. Veel mantelzorgers weten niet welke rechten zij hebben. Door dit initiatief zou de rechtspositie van mantelzorgers kunnen verbeteren.

Het meldpunt is tot stand gekomen omdat bleek dat mantelzorgers over het algemeen slecht geïnformeerd worden. Zo zijn zij vaak niet op de hoogte over de eventuele voordelen die zij kunnen krijgen. Er is voor mantelzorgers bijvoorbeeld een mogelijkheid om fiscaal gunstig te erven van hun ouders. Vele mantelzorgers waren niet van deze regeling op de hoogte gebracht, waardoor zij een behoorlijk voordeel (dit kon oplopen tot ruim 600.000 euro) misliepen. Ook is bijna de helft van de werkende mantelzorgers niet op de hoogte van de wettelijke verlofregeling die bestaat.

Veel instanties vinden dat de wettelijke regelingen rond mantelzorg beter onder de aandacht moeten worden gebracht. De overheid heeft dan ook beterschap beloofd. Tot die tijd wil het meldpunt de problemen in kaart brengen. Bron: De Nationale Adviesbalie