“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Meer opbrengsten voor goed doelen uit erfenissen

01 aug, 2017 | Erfenis ontvangen
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Uit jaarlijks onderzoek van de Volkskrant blijkt dat goede doelen profiteren van erfenissen en de economische groei. De Volkskrant onderzoekt elk jaar de 25 grootste goede doelen in Nederland. Hieronder vallen onder andere de Hartstichting, het KWF, het Oranjefonds en Greenpeace. In 2016 groeide de opbrengst uit donaties en erfenissen met 13%. Deze groei kwam met name voort uit de nalatenschappen.

Economie

Na de economische crisis in 2008 volgden voor de goede doelen slechte jaren. De goede doelen profiteren van economische groei, maar merken het ook meteen wanneer het economisch minder gaat. De laatste twee jaren is er dan ook weer een stijging.

Vertrouwen

Donateurs lijken ook weer meer vertrouwen te hebben in goede doelen. Dit komt mede doordat goede doelen steeds duidelijker zijn over hun prestaties die zij mede door de donaties kunnen neerzetten. Goede doelen doen hun uiterste best om zo transparant mogelijk te zijn. Zo hopen zij de steun van hun donateurs te behouden.

Filantropische instellingen

Omdat goede doelen redelijk afhankelijk zijn van donaties uit erfenissen is het vervelend dat dit zo schommelt. Verschillende filantropische instellingen, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds, proberen dit wel te ondervangen door onder andere privéfondsen op te stellen. Hierdoor worden de inkomsten van de goede doelen een stuk stabieler.