“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Het aantal eenzame ouderen neemt steeds verder toe. Dit zorgt er ook voor dat het steeds lastiger wordt om nabestaanden te vinden die de opdracht voor een crematie of een begrafenis kunnen geven. Uitvaartondernemer en verzekeraar Monuta trekt aan de bel.

Uitvaart

Komt er iemand te overlijden, dan is het belangrijk dat een familielid of partner de opdracht geeft om de uitvaart te regelen. Deze persoon is ook degene die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de betaling van de uitvaart. Monuta constateert dat het steeds vaker lastig is om zo’n opdrachtgever te vinden. Dit komt vooral door het feit dat er steeds meer alleenstaande ouderen zijn die geen directe familieleden meer hebben. “Het afgelopen jaar merkten we dat het steeds meer zoeken is naar een opdrachtgever. Soms woont er alleen nog verre familie in het buitenland of stuiten we op familieleden die de uitvaart niet willen regelen”, vertelt Naomi Samson van Monuta.

Cijfers

Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er steeds meer eenzame ouderen zijn. In 2018 zijn er bijna 3 miljoen alleenstaande ouderen. De komende jaren zal dit aantal, door de vergrijzing, alleen maar verder toenemen.

Gemeente

De gemeente helpt de uitvaartondernemer bij de zoektocht naar een opdrachtgever. “Uiteindelijk lukt het bijna altijd wel om iemand te vinden. Soms is dit een notaris en in het uiterste geval de gemeente”, aldus Samson.