Natuurbegraafplaatsen groeien in populariteit. In vergelijking met vorig jaar maakt 20% meer gebruik van deze manier van begraven. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Bij een natuurbegraafplaats lig je niet netjes in een rijtje en er zijn geen grafstenen. Het is een rustplaats in de natuur. je mag geen steen plaatsen op de plek waar je dierbare is begraven, maar bijvoorbeeld wel een boomstam.
Waarom zijn natuurbegraafplaatsen populair?
Steeds meer mensen kiezen voor de optie van een natuurbegraafplaats. Zij vinden het vaak een mooi idee dat je opgaat in de natuur. Daarnaast is er bij een natuurbegraafplaats geen onderhoud voor je nabestaanden. Je wordt daarnaast niet opgegraven als er niet betaald is.
Plek soms moeilijk te vinden
De man van Julia Smeehuijzen ligt ook op een natuurbegraafplaats. Zelf heeft ze ook een plekje gereserveerd. Zij ging laatst naar de natuurbegraafplaats om het graf van haar overleden man te bezoeken die in 2021 is begraven. Echter kon ze de plek niet direct vinden omdat het gras zo gegroeid was. Dit klinkt raar, maar dit is wel de bedoeling. Je gaat op in de natuur.
Ligging natuurbegraafplaats
Er zijn nu zo’n 25 natuurbegraafplaatsen in Nederland te vinden. Gemiddeld komen er ieder jaar twee tot drie nieuwe natuurbegraafplaatsen bij in Nederland. Deze liggen meestal in Midden- en Oost-Nederland. Dit heeft ermee te maken dat de gebieden hoger gelegen zijn en dat is belangrijk in verband met de grondwaterstand. Een graf moet volgens de huidige wetgeving minstens 30 centimeter boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand liggen om zeker te weten dat het stoffelijk overschot ontbindt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kijkt of deze eis losgelaten kan worden. Want de graven worden niet geruimd, waardoor de nadelen van een hoge waterstand niet aan de orde zijn. Als deze wet wordt gewijzigd, wordt het makkelijker om ook bijvoorbeeld in de Randstad natuurbegraafplaatsen te realiseren.
Achtergrond natuurbegraafplaatsen
Tien jaar geleden vonden eigenaren van een landgoed zeven grafheuvels van meer dan 5000 jaar oud. Zij kwamen toen op het idee om natuurlijk begraven weer terug te brengen zoals dat ooit normaal was. Hier wordt geld mee verdient en met die inkomsten kan het natuurgebied vervolgens beheerd en beschermd worden. Er zijn ook partijen die hier tegen zijn vanwege het verdwijnen van natuurgebieden. Voorstanders geven aan dat hier juist meer natuur van komt!
Regels natuurbegraafplaats
Er zijn wel wat regels waar je je aan moet houden. Je moet bijvoorbeeld een bepaalde afstand houden tot bomen en tot andere graven. Soms mag er niet begraven worden vanwege ecologische redenen, maar verder ben je vrij om je eigen plek te kiezen binnen de natuurbegraafplaats. Ook moet alles biologisch afbreekbaar zijn, denk aan kleding en de kist of mand of doek.