“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Twaalf borden en twee sauskommen van Meissen-porselein die in bezit zijn van de Nederlandse Staat blijken nazi-roofkunst en moeten terug naar de erfgenamen van hun oorspronkelijke eigenaar.

Koningin Juliana

Het servies behoorde tot een collectie in Heemstede toen koningin Juliana in 1975 besloot de borden en de sauskommen te kopen. Zij had toen geen idee van het feit dat dit servies ooit door Hitler was geroofd van de Joodse bankier Herbert Gutmann. De serviesstukken stonden in paleis Het Loo, Het Rijksmuseum en het Zuiderzeemuseum en werden lange tijd over het hoofd gezien. Ook bij een groot onderzoek naar roofkunst kwam het servies niet in beeld.

Eindelijk terug

In 2014 wist kunstdetective Arthur Brand de nazi-roofkunst op te sporen. Toch duurde het nog jaren voor de kogel door de kerk was. Maar nu is het een feit. Het servies gaat terug naar zijn rechtmatige eigenaar. Dit zijn de erfgenamen van Herbert Gutmann. Gutmann was bankier en kunstverzamelaar. In totaal kocht hij 26 van dit soort serviesstukken. Het servies maakt deel uit van een 435-delig servies met Nederlandse dorps- en stadsgezichten. Dit werd rond 1774 door de Vereenigde Oostindische Compagnie cadeau gedaan aan stadhouder Willem V. Uiteindelijk moest de stadhouder het servies door geldnood verkopen, waarna Gutmann een deel van het servies wist te bemachtigen. Door zijn Joodse afkomst werd hij tijdens de tweede wereldoorlog vervolgd door de nazi’s. Zijn kostbare kunstcollectie werd onder dwang geveild. Gutmann zelf wist te ontkomen en vluchtte naar Engeland. Uiteindelijk overleed hij daar in 1942.