“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Nederlander heeft geen idee van kosten uitvaart

04 dec, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Veel Nederlanders hebben geen idee wat de kosten zijn van een uitvaart. Sterker nog… de kosten worden vaak te laag ingeschat.

Uitvaartverzekering

Dit blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Uit het onderzoek bleek dat ongeveer twee op de drie Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. In veel gevallen weet men niet wat er zoal gedekt is. En in bijna de helft van de gevallen dekt de verzekering niet alle kosten voor de uitvaart.

Inschatten

Nederlanders blijken de kosten van een uitvaart nog al eens te onderschatten. De meeste mensen gaan uit van ongeveer 6.000 euro. In de praktijk ligt het bedrag echter rond de 7.500 euro. Een vijfde van de verzekerden is onderverzekerd voor een bedrag tot 5.000 euro. Een kwart heeft het iets beter voor elkaar en heeft een verzekering voor een bedrag tussen de 5.000 en 7.500 euro. Een derde van de verzekerden heeft geen idee wat er gedekt is.

Kosten voor nabestaanden

Wat opvallend is, is dat 60 procent van de ondervraagden aangeeft dat zij de nabestaanden niet willen opzadelen met onverwachte kosten. Toch hebben zij hun verzekering niet op orde of hebben geen idee wat er precies verzekerd is. Daarnaast weten veel mensen iet of er na hun overlijden een geldbedrag uitgekeerd zal worden of dat er sprake is van een natura-verzekering. In dat geval biedt een verzekeraar geen geld, maar goederen en diensten.

Sparen

Dan is er ook nog een groep mensen die geen verzekering heeft afgelopen, maar heeft besloten zelf voor de uitvaart te sparen. Een kwart van deze groep mensen denkt genoeg geld te hebben gespaard voor de uitvaart.

Informeren

Uiteindelijk blijkt er toch veel onduidelijk te zijn omtrent de uitvaartverzekering. Zo blijken er ook veel mensen te zijn die in de veronderstelling zijn dat een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om de kosten van de uitvaart te betalen. Dit is echter niet het geval. Deze verzekering is puur bedoeld om inkomensverlies op te vangen na het overlijden. Al met al zijn er bij veel mensen een hoop vraagtekens. Nibud roept verzekeraars dan ook op om consumenten beter te informeren!