“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Ouders mogen doodgeboren kind registreren

05 feb, 2019 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Voorheen kon je een doodgeboren kindje niet laten registreren. Formeel bestond dat kindje niet. Dit zorgde voor veel ouders voor veel verdriet. Sinds zondag is dit anders. Kinderen die dood ter wereld komen kunnen voortaan worden geregistreerd bij de burgerlijke stand.

Emotioneel

Voor veel ouders is dit een emotioneel moment. Soms is het een moment waar zij al jaren op hebben gewacht. Eindelijk wordt het bestaan van deze kinderen erkend. Deze wettelijke erkenning biedt ouders veel steun. De wetswijziging is ontstaan nadat Natasja Geyteman in maart een petitie aanbood aan de Tweede Kamer. De petitie werd door bijna 81.000 mensen ondertekend. Zelf heeft Natasja ook een kindje verloren. Dit was acht jaar geleden. “Als moeder weet je wie er bij je gezin hoort. Ons dochtertje is niet meer bij ons. Toch wil ik mijn andere twee kinderen graag meegeven dat ze nog een zusje hebben gehad.”

Inschatting

Het kabinet verwacht dat jaarlijks zo’n 550 ouders hun doodgeboren kindje zullen aangeven. Kenniscentrum voor babysterfte Stille Levens, noemt deze inschatting aan de lage kant. Zo stierven er in 2016 ruim achthonderd baby’s na een zwangerschap van 22 weken of meer.

Documentatie

Door de wetswijziging kunnen alle doodgeboren kinderen worden aangegeven. Hoe lang de zwangerschap heeft geduurd is daarbij niet van belang. Ook als er in de eerste vier maanden van de zwangerschap iets misgaat, kan het kindje worden geregistreerd. Om dit te doen is wel documentatie nodig. Namelijk een akte van geboorte (levenloos) of een verklaring van een arts of verloskundige.