“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Door de versobering van het pensioenstelsel ontvangen zij in sommige gevallen per jaar duizenden euro’s minder aan nabestaandenpensioen. De regeling zal vooral nadelig uitpakken voor partners van jongere werknemers.

Voorbeeld

Als we het hebben over een 40-jarige werknemer met een salaris van ongeveer 1,5 ton, dan kan de partner bij overlijden na 31 december een tegenvaller van zo’n 1500 euro per maand verwachten. Verzekeraar Aegon trekt hierover aan de bel en maakt zich ernstige zorgen.

Pensioenopbouw

Bij het vaststellen van het nabestaandenpensioen wordt gekeken naar de hoeveelheid oudedagsvoorziening een werknemer zou krijgen als hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. De nieuwe pensioenregels zorgen ervoor dat werknemers vanaf volgend jaar niet langer ongelimiteerd geld oppotten voor later. Die beperking heeft gevolgen voor de verwachte pensioenopbouw en dus daarbij ook voor de hoogte van het nabestaandenpensioen. Door de nieuwe pensioenregels daalt het bedrag dat een werknemer jaarlijks belastingvrij mag wegzetten met twaalf procent per jaar. Vooral voor jongeren heeft dit nogal veel gevolgen, omdat zij nog vele jaren pensioen moeten sparen. Hun verwachte pensioenopbouw daalt bij het ingaan van het nieuwe jaar dus behoorlijk.