“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Rechter eist dat vrouw afscheid mag nemen

14 mrt, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Familieruzies komen helaas vaak voor. Soms is het zo erg dat familieleden het elkaar niet eens meer gunnen om bij de uitvaart van een dierbare te zijn. Zo stonden in Groningen twee zussen tegenover elkaar. De ene zus heeft de uitvaart van hun moeder geregeld, maar weigert de andere zus te vertellen waar en wanneer het afscheid plaats zal vinden. Ook waar de moeder is opgebaard wordt angstvallig geheimgehouden. Zo krijgt de andere zus niet de kans om afscheid te nemen van haar moeder. Zij was het hier natuurlijk niet mee eens en besloot naar de rechter te stappen. In een kort geding werd bepaald dat zij wel degelijk de kans moet krijgen om afscheid van haar moeder te nemen.

Geen contact

Er was al langer sprake van ruzie in de familie en de betreffende vrouw had haar moeder en zus al zes maanden niet meer gezien. Wel vond zij het heel belangrijk om op de crematie aanwezig te zijn. De rechter boog zich over de zaak, maar zelfs de rechter kreeg niet te horen waar en wanneer het afscheid plaats zou vinden. Ook waar moeder was opgebaard wilde de zus niet prijsgeven. De rechter heeft aangegeven dat zij allebei recht hebben op een goed afscheid van hun moeder en dat het verregaande consequenties kan hebben als de zus blijft weigeren de nodige informatie te geven.

50.000 euro boete

Zo krijgt zij 50.000 euro boete als zij weigert te vertellen waar de moeder is opgebaard. Vervolgens moet de andere zus de kans krijgen om in alle rust en privacy afscheid te nemen. Wordt haar dit niet gegund, dan volgt nog een boete van opnieuw 50.000 euro. De rechter vond het niet verstandig om de geweigerde zus ook toegang te geven tot de crematie. Hiervoor zijn de verhoudingen te erg verstoord. Uiteindelijk is de vrouw gezwicht en heeft zij via haar man laten weten waar de moeder lag opgebaard.