“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De Eerste Kamer heeft de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP) goedgekeurd. Hierdoor kunnen ouders vanaf 4 februari 2019 hun levenloos geboren kind laten opnemen in de basisregistratie.

Emotioneel gemis

Voorheen was dit niet mogelijk. Dit werd door ouders gezien als een groot emotioneel gemis. Doordat het kind niet geregistreerd kon worden was het net of het nooit had bestaan. Nu worden deze kinderen wel zichtbaar voor de ouders zelf en op een uittreksel van de BRP. Daarnaast kunnen ambtenaren van de Burgerlijke Stand deze gegevens inzien. Andere overheidsinstanties ontvangen geen gegevens over een levenloos geboren kindje.

Voorwaarden

Vanaf 4 februari kan de registratie worden aangevraagd. Dit kan als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde. Wanneer dit was en hoe lang de zwangerschap heeft geduurd is hierbij niet van belang. Het is wel belangrijk om te weten dat u het verzoek tot registratie alleen voor uzelf kunt doen. Omdat het een heel persoonlijk verzoek is, kunt u dit niet namens uw partner doen. Om het verzoek in te dienen heeft u wel een akte van geboorte van de burgerlijke stand nodig.