“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Schenken aan schoonfamilie belastingtechnisch niet voordeliger

08 mei, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Veel ouders denken erover na om, nadat ze hun eigen kind een bedrag hebben geschonken, hun schoondochter of schoonzoon ook een bedrag te schenken om zo optimaal gebruik te kunnen maken van het fiscale voordeel. Toch is een schenking aan de partner van je kind slechts in beperkte gevallen voordelig.

Als jouw kind en zijn of haar partner fiscale partners zijn, dan kan je geen gebruik maken van de vrijstellingen. Schenken mag, maar dan zonder het fiscale voordeel.

Wel bij leeftijdsgrens

De schenking kan alleen aantrekkelijk zijn als jouw kind ouder is dan 40 jaar, jouw schoondochter/zoon dat niet is en als je de eenmalige vrijstelling voor een schenking aan jouw kind (niet specifiek bedoeld voor de eigen woning) van € 25.096 nog niet hebt benut. Dan kan je als het ware via de schoondochter/zoon alsnog aan je zoon schenken.

Schenking voor eigen huis

Voor schenkingen die bedoeld zijn voor de financiering van de eigen woning zijn de vrijstellingen tijdelijk verruimd. Naast de eenmalige schenking van € 52.281 aan jouw kind onder de 40 jaar, kan je tot eind 2014 aan iedereen ongeacht leeftijd of familierelatie € 100.000 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning. Ook hierbij geldt dat als jouw kind en diens partner fiscale partners zijn, je dit dus niet twee keer kunt doen.