“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De schenkingsvrijstelling is een succes. Geld van schenkingen wordt meestal gebruikt om de hypotheekschuld terug te brengen.

Schenkingsvrijstelling

De schenkingsvrijstelling is in 2017 uitgebreid naar 100.000 euro. Voorwaarde was wel dat het geld zou worden gebruikt voor een koopwoning. In 74 procent van de gevallen is het geld inderdaad gebruikt voor aflossing van de hypotheek. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. “Bovendien zien we dat de regeling door mensen met een relatief slechte hypotheekpositie wordt benut”, aldus de Rekenkamer.

Meer kosten

De nieuwe schenkingsvrijstelling heeft voor de overheid wel meer kosten met zich meegebracht dan aanvankelijk werd gedacht. De schatting was dat het 104 miljoen euro zou kosten. In de praktijk zijn de kosten echter opgelopen tot ruim een miljard. De nieuwe schenkingsvrijstelling blijft bestaan. Er wordt voortaan 97 miljoen euro per jaar voor gereserveerd. Dit zal waarschijnlijk voldoende zijn, omdat de eerste hoos vrijstellingen ondertussen wel achter de rug is.