“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Serviceflats lijken vaak goedkoop, maar meestal zit er een addertje onder het gras. Dit in de vorm van verplichte servicekosten, die soms wel kunnen oplopen tot 1000 euro per maand. Op het moment dat je een serviceflat erft kan het heel goed zijn dat de flat jaren te koop staat, want erg populair zijn ze niet. Al die tijd moeten de servicekosten gewoon betaald worden. Deze hoge servicekosten zijn ook vaak de reden dat veel eigenaren of ergenamen de serviceflat aan de straatstenen niet kwijt kunnen.

Nauwelijks vraag

Nederland telt zo’n 360 servicecomplexen, met in totaal zo’n 42.000 serviceflats. Het grootste deel van deze flats werd in de jaren 60 en 70 gebouwd voor welgestelde ouderen die zelfstandig wilden wonen, maar wel zorg nodig hadden. Ouderen van nu vinden de serviceflatjes vaak aan de kleine kant en stellen toch andere eisen. Hierdoor is er al jaren nauwelijks meer vraag naar dit soort woningen.

Erven

Erf je een serviceflat, dan is het het overwegen waard om de erfenis te weigeren. Dit geldt dan voor de gehele erfenis en is niet meer terug te draaien. Voor verwerping van je erfdeel moet je een verklaring bij de rechtbank laten registreren. Let er wel op dat je je op geen enkele manier gedraagt als erfgenaam. Alleen al door het ontruimen van de woning, kun je als wettige erfgenaam worden aanvaard.

Beneficiar aanvaarden

Een andere mogelijkheid is beneficiair aanvaarden. Je bent dan niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Is er meer schuld dan bezit, dan krijg je niets, maar draai je ook nergens voor op. Helaas kost beneficiair aanvaarden al snel honderden euro’s door de verplichte registratie bij de rechtbank en het uitzoeken van de schulden en bezittingen van de erflater.

Wijzigen regelement serviceflat

Wil de erfenis toch aanvaarden, dan kan het wijzigen van het regelement van de serviceflat een oplossing zijn. Je kan bijvoorbeeld verzoeken dat er binnen de servicekosten een onderscheid wordt gemaakt tussen diensten die betrekking hebben op het gebouw zelf en persoonsgebonden diensten. Dit kan een hoop schelen. Het nadeel hierbij is wel dat je de medewerking van de Vereniging van Eigenaren nodig hebt.

Kijken naar kosten

Ook kun je samen met de VVE kijken naar de kosten van de zorg. Het is vaak mogelijk de zorg goedkoper in te kopen, waardoor de maandelijkse servicekosten naar beneden kunnen. Ook hierbij is de medewerking van de VVE noodzakelijk.