“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Het aantal ruzies om erfenissen neemt behoorlijk toe. Dit blijkt uit cijfers van de DAS. In 2016 moesten de juristen van de DAS 1.200 keer hulp bieden om de afwikkeling van een testament, al dan niet via de rechter, op een goede manier plaats te laten vinden. Dit is maar liefst 51 procent meer dan in 2010. De oorzaak zijn waarschijnlijk de steeds losser wordende familiebanden.

Vechtende broers en zussen

Vooral broers en zussen maken vechten elkaar de tent uit als het om de erfenis gaat. Meestal gaat het fout als ouders een van de kinderen een bedrag hebben geleend of voorgeschoten. De betreffende erfgenaam wil het bedrag niet terugbetalen of ontkent soms zelfs dat er ooit een lening of iets dergelijks is geweest. Hierdoor kan heel gemakkelijk een conflict ontstaan.

Oneerlijk testament

Een andere reden voor ruzie zijn testamenten. Als kinderen in een testament ongelijk worden behandeld kan dit heel wat kwaad bloed zetten. Soms worden er zelfs vraagtekens gezet bij de wilsbekaamheid van vader of moeder. Uiteindelijk wordt soms zelfs de gang naar de rechter gemaakt om het testement te ontkrachten.

Oplossing

Maar hoe is al dit geruzie nou eigenlijk te voorkomen. Een oplossing is om veel meer vast te leggen. Is er een lening voor een van de kinderen, zet het op papier. Is er een testament, leg hierin dan duidelijk uit waarom de een meer krijgt dan de ander. Dit kan een hoop geharrewar voorkomen.