“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Het schrijven van een blog moet voor een taxateur met ruim 25 jaar ervaring niet moeilijk zijn. Feitelijk klopt dat, ware het niet dat wij ons verplichten aan geheimhouding richting onze klanten. In deze blog zijn de namen en locaties fictief, de cases en data zijn echt en geschreven om u te informeren.

1988: de eerste opdracht om ten behoeve van de Rechtbank een taxatie te verrichten (voor de volledigheid het betrof een taxatie conform art. 275 WvK, nu BW 7-960). Het zou gaan om een tafeltje en een schilderij, maar op locatie bleek anders. Vader -een telg uit een voornaam textielgeslacht- bleek dermate te dementeren dat hij telkens aan wildvreemden delen van de inboedel kado deed. Deze heer kon door zijn voorkomen redelijk lang zijn ziekte verborgen houden, maar de familie kreeg langzamerhand het vermoeden dat er iets niet klopte. Zoon B. was aangesteld als bewindvoerder en moest uit hoofde van die benoeming orde aanbrengen in de bezittingen. Voor het in kaart brengen van de complete inboedel werd ik benoemd. De opdracht bleek enorm, maar interessant en uitvoerbaar. Deze familie had namelijk bezittingen die teruggingen naar het jaar 1630. De opdracht nam drie volle dagen in beslag. Nu -anno 2013- zal door onze uitgebreide database, de digitale werkwijzen/fotografie een dergelijke omvangrijke opdracht sneller kunnen worden uitgevoerd. Als taxateur voer je niet enkel de opdracht -het onafhankelijk bepalen van de marktconforme waarde- uit, maar geef je ook bruikbare tips. Een tweetal wil ik u niet onthouden.

De eerste is enigzins grappig: in het imposante huis stond in de eetkamer o.a. een eettafel met twintig stoelen, als geheel aangeschaft rond 1910 bij Fa. Pander in Den Haag. De waarde bleek als geheel hoger dan dat de separate items als enkele stuks waard zouden zijn. Vader werd verhuisd naar een privé bejaardenoord. Vanwege de waarde van de gehele eetkamer heeft de familie om die reden de tafel met alle stoelen hier geplaatst, naast het bed van vader. Zijn kamer had weliswaar een redelijk grote dag/nachtkamer, maar je begrijpt dat dit geheel veel plek innam. Het bleek dat vader de laatste jaren veel doorbracht aan de tafel en deze geste zorgde er voor dat hij zich "thuis" voelde. Uiteindelijk is het geheel weer doorgegeven -zoals dat gaat in dergelijke families- naar een familielid die wél de juiste plek had.

De tweede tip behoedde de familie voor een onfortuinlijke fout. In de hal hing een prachtig stilleven van Mechior d’Hondecoeter, maar deze zat in een armoedige lijst. Ik vroeg aan de zoon waarom deze lijst om het schilderij zat. De zoon legde uit: "In de originele lijst bleek houtworm aanwezig en onze lijstenmaker was zo attent deze er af te halen en te vervangen voor deze". Mijn volgende vraag was natuurlijk waar de originele lijst gebleven was. De zoon antwoordde: "Gelukkig zorgt de lijstenmaker voor het afvoeren van die aangetaste lijst". Namens de familie heb ik contact gezocht met de lijstenmaker, die de lijst natúúrlijk niet had weggegooid, waarna ik na enig aandringen de lijst aan de familie kon retourneren. De lijst is bij een restauratie atelier vakkundig gerestaureerd, geïmpregneerd en zit nu weer als vanouds om "zijn" schilderij. Ik ben blij dat ik deze familie goed van dienst heb kunnen zijn. De waarde van de originele deels ebbenhouten parelmoer lijst was destijds: ca. € 25.000,- . Wie had dat nou gedacht van een lijst met houtworm erin.

Willie Joldersma is sinds 1988 directeur en taxateur van Value & Views, een geheel onafhankelijk en erkend expertisebureau. Zij voeren onder andere taxaties uit m.b.t. nalatenschappen na overlijden, maar ook bij verdeling van bijvoorbeeld de inboedel bij scheidingen. Heeft u zelf een erfenis die getaxeerd moet worden? Vul het contactformulier in en er wordt zo spoedig mogelijk per telefoon of e-mail contact met je opgenomen.