“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

In veel gevallen is het zeer raadzaam om een testament op te stellen. Het erfrecht regelt de nalatenschap in Nederland op zich goed, echter ontstaan er helaas nog vaak problemen. Een testament kan van toegevoegde waarde zijn. Met een testament die je door de notaris laat opstellen heb je invloed wat er met jouw spullen gebeurd na overlijden.

Wie erft welke bezittingen

In jouw testament kan je vast laten leggen wie wat erft. Je kan bepaalde specifieke bezittingen aan een specifiek iemand achterlaten. Ook kan je mensen uitsluiten of juist ervoor zorgen dat een bepaald iemand meer krijgt. Sommige mensen nemen ook ene goed doel op in hun testament. Onterven is echter lastiger dan vaak wordt gedacht.

Voogdij kinderen

In je testament leg je ook de voogdij van de kinderen vast. Wie zorgt ervoor de kinderen als beide ouders overlijden? Wanneer je dit niet hebt vastgelegd bepaalt de rechter dit. Het is voor veel ouders een fijn idee om zelf te bepalen wie dit wordt.

Uitsluitingsclausule

Als je kinderen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd erven hun partners ook een deel van jouw vermogen. Veel ouders willen dat de nalatenschap enkel naar hun eigen kinderen toe gaat. Dit kun je regelen met een uitsluitingsclausule. De erfgenaam, het kind, krijgt dan een eigen vermogensdeel. Dit deel valt niet binnen de huwelijksgemeenschap.

Financieel voordeel

Wanneer je een testament opstelt kan je veel geld besparen. Wanneer iemand overlijdt moet er namelijk erfbelasting betaalt worden. Een notaris kan je helpen deze erfbelasting zo laag mogelijk te houden. Dit kan verstandig zijn als er veel vermogen is.