Vorig jaar heeft de fraudedesk 289 meldingen binnengekregen van datingfraude via internet. Een flinke stijging ten opzichte van 2012, waar er maar 107 meldingen waren. Opvallend is dat vooral weduwen en gescheiden vrouwen slachtoffer werden.
Veel datingfraude komt voor via Facebook. Voorheen sloegen oplichters vooral op datingsites toe. Via Facebook is het gemakkelijker voor fraudeurs om een beeld te krijgen van iemands leven. Dit gebruiken zij vervolgens bij het daten, ze weten in een korte tijd meer intimiteit te creeeren omdat ze al meer van iemand weten.
Buitenlandse fraudeurs.
Vrijwel alle datingfraude wordt gepleegd door buitenlanders. Maar liefst 84 procent van de fraudeurs komt uit West-Afrika en 16 procent uit de voormalige Oostblok landen. Het gemiddelde bedrag dat de fraudeur, die zich uitgeeft voor minnaar, weet los te peuteren bij het slachtoffer is gemiddeld 54.000 euro.
Weduwe en gescheiden vrouwen
Vooral vrouwen van boven de 50 zijn slachtoffer. Ze zijn vaak net weduwe of gescheiden. Deze vrouwen zitten in een kwetsbare periode in hun leven en meer vatbaar voor dit soort praktijken. Via sociale media weet de fraudeur makkelijker het vertrouwen te winnen dan via datingsites.
Nepprofielen
Facebook vertelde de Fraudehelpdesk dat wereldwijd gezien één op de tien profielen nep is. Deze profielen zijn er voornamelijk om fraude te plegen. Ook andere vormen van fraude komen voor zoals het achterhalen van iemands bankgegevens. Ondanks dat Facebook hun best doet deze profielen te wissen, is het lastig dit geheel tegen te gaan.