“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Tweede Kamer wil rouwverlof opnemen in de wet

19 jul, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Een van de meest heftige gebeurtenissen in iemands leven is het verlies van een dierbare. Dit heeft een grote impact. Toch is er gek genoeg in de wet niets geregeld voor het geval een werknemer hiermee te maken krijgt. Er gelden geen verlofdagen in zo’n situatie. Er is maar een handjevol cao’s waarin afspraken staan over rouwverlof. De Tweede Kamer wil dit nu gaan veranderen.

Petitie krijgt 50.000 handtekeningen

Een vrouw die haar man en dochter verloor is enige tijd geleden een petitie gestart om ervoor te zorgen dat iedereen straks recht heeft op rouwverlof. De petitie is inmiddels al meer dan 50.000 keer getekend. Ook in de Tweede Kamer is een meerderheid voorstander van wettelijk rouwverlof. Vakbond CNV benadrukte het belang van rouwverlof ook nog op de Internationale dag van de Weduwen.

Ook rouwverlof voor miskraam

De SGP en Groenlinks strijden al langer samen voor een wettelijk rouwverlof. Dit verlof zouden werknemers moeten kunnen opnemen als ze hun vader, moeder of partner verliezen. Niet alleen in die gevallen zou er verlof moeten komen, maar ook voor iemand die te maken heeft met een miskraam. Op dit moment nemen werknemers vaak vakantiedagen op of melden ze zich ziek. Dus zowel de werkgever als de werknemer zou er baat bij hebben om het rouwverlof wettelijk te regelen.

Vrij om te beslissen

Werknemers zijn uiteindelijk vrij om zelf te bepalen of ze ook daadwerkelijk gebruik maken van het rouwverlof. Ga je liever aan het werk? Dan is dat ook goed. Maar door het wettelijk vastleggen van rouwverlof is het in elk geval bespreekbaar en heeft de werknemer een keus.

België krijgt 10 dagen rouwverlof

In België bestaat al langer een wettelijk recht op rouwverlof. Op dit moment is dat voor de duur van drie dagen. Onlangs gaf de Kamercommissie Sociale Zaken groen licht voor uitbreiding van dit verlof. Bij overlijden van een kind of partner kunnen de Belgen straks rekenen op rouwverlof voor de duur van 10 dagen. Hiervan moeten drie dagen verplicht worden opgenomen tussen het overlijden en de uitvaart. De overige zeven dagen mogen binnen een jaar worden opgenomen. Hoe het rouwverlof er in Nederland uit gaat zien en per wanneer we hier een beroep op kunnen doen is tot nu toe nog onduidelijk.