“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Steeds meer mensen worden getroffen door de crisis. Financieel krijgen we het allemaal steeds zwaarder. Dit betekent ook dat steeds meer mensen schulden hebben. Ook het aantal senioren met schulden is de afgelopen jaren fors gestegen. Hierdoor kan het maar zo gebeuren dat je na het overlijden van een familielid ineens met de nodige schulden wordt geconfronteerd.

Stel je tante komt te overlijden. Op zo’n moment moet er veel geregeld worden. Als je geluk hebt is er een goede uitvaartverzekering, maar meestal krijg je te maken met extra kosten, die niet worden vergoed. De erfenis bestaat uit een auto, een inboedel en een woning. De maandlasten (hypotheek/verzekeringen) van de woning lopen gewoon door tot het moment dat de woning is verkocht. Als je geluk hebt kan je de auto en de inboedel verkopen en kan je met die opbrengst een jaar lang de vaste lasten voor de woning betalen. Staat het huis langer te koop, dan kost de erfenis je dus eigenlijk geld. Heeft tante ook nog schulden, dan heb je helemaal een probleem.

Om deze reden is het belangrijk goed na te denken voor je een erfenis accepteert. Als je niet precies weet wat de erfenis inhoudt, kan je voor vervelende verrassingen komen te staan. Krijg je te maken met een erfenis, dan zijn er drie mogelijkheden:

  • Zuiver aanvaarden. Je gaat akkoord met de verantwoordelijkheid die bij een erfenis komt kijken. Het vermogen is voor jou, maar de schulden ook.
  • Beneficiair aanvaarden. De erfenis wordt behandeld als een faillissement. Alle schuldeisers worden zoveel mogelijk betaald en als er iets overblijft, dan is dat voor jou als erfgenaam. 
  • Verwerpen. Je weigert de erfenis. Je bent niet verantwoordelijk voor inhoud en de afwikkeling. Je krijgt niets en bent ook niet aansprakelijk voor schulden. 

Na het overlijden van een dierbare heb je tot drie maanden de tijd om een keuze te maken. Let wel goed op, want je kan ook onbewust de erfenis aanvaarden door bijvoorbeeld alvast wat meubels te verkopen of de auto in gebruik te nemen. Zelfs het betalen van de achterstallige rekening van de overledene kan ervoor zorgen dat je indirect de erfenis aanvaard. Je kan dan ook niet meer terug.