Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Op het moment dat iemand komt te overlijden zal ook op dit gebied het nodige geregeld moeten worden. Zo wil je misschien een Facebook- of Linkedin pagina verwijderen. Maar hoe kun je nou toegang krijgen tot de verschillende accounts van de overledene?
Boekje of opgeslagen wachtwoorden
Als je geluk hebt heeft de overledene zijn/haar wachtwoorden keurig opgeschreven in een boekje. Niet heel veilig, maar wel praktisch. Is dit nou niet het geval, dan gebeurt het ook heel vaak dat mensen hun wachtwoorden in hun browser opslaan. Bij het invullen van inloggegevens vragen de meeste browsers of je deze gegevens wil onthouden. De meeste mensen kiezen hiervoor, omdat je dan niet iedere keer je wachtwoord hoeft in te vullen. Ook niet heel veilig, want als iemand anders toegang krijgt tot jouw computer, dan heb je ook een probleem. Maar als nabestaande wel handig, want als de browser het wachtwoord weet, dan kun jij er ook achter komen.
Hoe?
Hoe je dit moet doen is per browser verschillend. We zullen hier per browser uitleggen waar je moet zoeken om achter de wachtwoorden te komen. Hierbij behandelen we alleen de vier meest gebruikte browsers.
- Google Chrome: in Google Chrome is het heel gemakkelijk om de wachtwoorden zichtbaar te maken. Voer chrome://settings/passwords in in de browser. Klik vervolgens op het oogje naast het gemaskeerde wachtwoord, dan krijg je het gekozen wachtwoord te zien.
- Mozilla Firefox: bij Mozilla voer je about:preferences#privacy in in de adresbalk van de browser. Klik dan bij Formulieren & Wachtwoorden op ‘Opgeslagen aanmeldingen’ en vervolgens op de knop ‘Wachtwoorden tonen’.
- Internet Explorer: werkte de overledene met Internet Explorer, dan open je Windows verkenner. Typ hier Configuratiescherm\Gebruikersaccounts\Referentiebeheer. Hier zie je meteen een overzichtje van alle bewaarde wachtwoorden. Wel moet je hiervoor het Windows-wachtwoord weten.
- En als laatste Safari. In de Safari-browser ga je naar Voorkeuren en klik je op Wachtwoorden (het sleuteltje). Hier zie je een lijst met opgeslagen wachtwoorden. Zet wel even het vinkje aan bij ‘Toon wachtwoorden voor geselecteerde websites’.
Lukt het niet?
Lukt het toch niet om alle wachtwoorden boven water te krijgen, dan zijn er partijen die hierin gespecialiseerd zijn en hierbij kunnen helpen.