“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Schenken aantrekkelijk door hogere eigen bijdrage verzorgingshuis

9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Per januari 2013 is er een belangrijke wijziging geweest in het vaststellen van de eigen bijdrage van ouderen in een verzorgingstehuis. Vanaf 2013 geldt er een hogere eigen bijdrage voor mensen met vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger de eigen bijdrage. Voordat u naar een verzorgingstehuis gaat, kan het dus verstandig zijn om het vermogen ergens anders onder te brengen.

Iedereen in een verzorgingshuis of verpleeghuis moet elke maand een eigen bijdrage betalen om in de kosten te voorzien. Deze eigen bijdrage is er om te voorkomen dat mensen misbruik maken van zorg die zij wellicht niet nodig hebben. Daarnaast ook omdat je als oudere in een verzorgingshuis zelf geen kosten hebt voor bijvoorbeeld wonen en voeding. Deze kosten neemt de instelling voor zijn rekening. De eigen bijdrage was altijd al afhankelijk van het inkomen, maar nu gaat ook een extra deel van het vermogen een rol spelen. Vanaf januari dit jaar wordt de eigen bijdrage verhoogt met 8% van het eigen vermogen in box 3. Officieel heet dit 8% van de "grondslag sparen en beleggen".

Forse stijging eigen bijdrage tehuis

Er zit wel een maximum op het bedrag dat betaald moet worden. Voor 2013 is dat 2189,20 euro per maand. Sommigen gaan door de wijziging wel honderden euro’s per maand meer betalen! Let op! Voor het bepalen van de eigen bijdrage wordt het verzamelinkomen en vermogen van 2 jaar terug gebruikt.

Reden voor schenken

Deze nieuwe regeling van de overheid kan dus betekenen dat het verstandig kan zijn om bijvoorbeeld schenkingen aan de kinderen te doen om een stukje vermogen kwijt te raken. Ook is het mogelijk om het vermogen bijvoorbeeld te investeren. Voor meer informatie hierover of hulp hierbij kun je contact opnemen met onze nalatenschaps-specialisten.