“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wat doe je met de telefoon van een overledene?

15 jan, 2019 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

De mobiele telefoon is een belangrijk deel van ons leven geworden. We sturen berichtjes, maken foto’s en delen gebeurtenissen met elkaar. Maar wat doe je met de mobiele telefoon als een dierbare is overleden? Je denkt dan al snel aan het opzeggen van het abonnement, maar is dat wel zo slim? Natuurlijk is het niet handig om onnodig geld te betalen voor een telefoon die niet meer wordt gebruikt, maar het opzeggen van het abonnement kan ook betekenen dat je alle dierbare Whatsapp-berichtjes kwijt bent en dat je nooit meer de voicemail kunt luisteren. Wij geven je een aantal tips.

Sim-only

Zeg het abonnement niet meteen op. Laat het nog een paar maanden doorlopen, zodat je de tijd hebt alles rustig af te wikkelen. Is het een duur abonnement, dan is het slim om het om te zetten naar een goedkoop sim-only abonnement. Dat scheelt weer, maar je kan het nummer wel behouden.

Stem

Sommige mensen vinden het fijn om af en toe de stem van de overledene nog even terug te horen. Dit kan via de voicemail. Zolang het nummer nog in gebruik is kun je de voicemail en de ingesproken berichten afluisteren wanneer je daar behoefte aan hebt. Wordt het abonnement opgezegd, dan is deze mogelijkheid er niet meer. Wil je de stem van de overledene voor altijd bewaren en kunnen beluisteren wanneer jij dat wil? Dan is een muziekurn misschien een mooi idee. Dit is een urn, waarin een geluidsopname wordt geplaatst.

Berichtjes

In ons leven sturen we heel wat appjes naar elkaar. Als iemand overleden is kunnen deze korte berichtjes ineens heel waardevol worden. Whatsapp is echter wel gekoppeld aan een telefoonnummer. Beëindig je het abonnement, dan verdwijnen uiteindelijk alle appjes van deze persoon. Ook degene die jij had bewaard op je telefoon. Er zijn bedrijven die je kunnen helpen om deze berichten te bewaren.

Beveiliging

Veel mensen gebruiken hun mobiel voor heel veel verschillende dingen. Probeer er achter te komen waar de overledene zijn/haar mobiel voor gebruikte. Werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Skype, zorg er dan voor dat je die digitale account ook beëindigd. Daarnaast gebruiken veel mensen hun telefoon voor het ontvangen van bevestigings-sms’jes. Je logt dan in en krijgt een code via SMS die je moet invoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij Digi-D. Beëindig je het abonnement, dan kun je deze SMS-jes ook niet meer ontvangen. Hou daar rekening mee.

Telefoontjes

Het klinkt gek, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je nog gebeld wordt op de telefoon van de overledene. Misschien is nog niet iedereen op de hoogte van het overlijden. Het zou dan een optie kunnen zijn om een voicemailbericht in te spreken of een berichtje te sturen naar alle contacten in de telefoon.