“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wat te doen met kleding van je dierbare overledene?

28 nov, 2023
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Het opruimen van de kleding van je dierbare overledene is een moeilijke en vaak emotionele opgave. Helemaal als het om kledingstukken gaat waar herinneringen aan kleven. Bijvoorbeeld de trouwjurk van diegene, het eerste studentenpak of juist de grappige baret die diegene altijd droeg waar je vrolijk van werd. Kleren maken de man zeggen ze niets voor niets. Vaak is kleding kenmerkend voor een persoon en zijn/haar karakter en roept het herinneringen op. Deze herinneringen laat je liever niet los. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de herinnering te bewaren. Wij geven wat tips.

Maak er een herinneringsstuk van

Heb je niet veel ruimte in de kast maar wil je het kledingstuk ook niet direct weg doen? Denk dan bijvoorbeeld aan een tastbare herinnering die je kunt vasthouden. Hierbij kan je denken aan:

  • een schilderij van het kledingstuk, of een mooie foto die je inlijst.
  • een lappendeken/kussen van de stof van het kledingstuk;
  • een knuffel van het kledingstuk;
  • een nieuwe kledingstuk die je gebruikt. Je kan bijvoorbeeld de stof hergebruiken om er een sjaal van te maken.
  • een vlaggenlijn van de delen van alle kostbare stukken

Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden om een herinneringsstuk van de kleding te maken.

Draag de kleding zelf

Wil je niet knippen in de kleding? Wellicht dat je het zelf kunt dragen! Uiteraard alleen als je er zelf prettig bij voelt. Misschien juist alleen op speciale gelegenheden of de dagen waarop je je dierbare overledene extra mist. Vaak geeft dit een warm gevoel en is diegene toch dicht bij je.

Schenken van de kleding

Heb je echt niet genoeg plek in huis om het zelf te behouden maar wil je er wel iets goeds mee doen? Dan is het goede doel altijd een prettig idee. Je maakt er een ander erg blij mee. Schenk de kleding aan bijvoorbeeld het Rode Kruis, Stichting Kinderfonds of het Leger Des Heils. Als je weet dat een ander er erg blij van wordt, geeft het je misschien rust de kleding te schenken.

Verdelen onder de familie/vrienden

Ook kun je de kleding verdelen onder vertrouwde mensen in je omgeving. Misschien maak je andere familieleden of goede vrienden er wel blij mee. Zo weet je dat het op een veilige en vertrouwde plek bewaard blijft.