“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Er is veel commotie ontstaan over de komst van een zelfmoordmachine naar de uitvaartbeurs die volgende week in Amsterdam wordt gehouden. Op de beurs kunnen bezoekers plaatsnemen in de machine en virtueel ervaren hoe het is om op deze manier een einde aan je leven te maken. Stichting zelfmoordpreventie 113 trekt aan de bel. “Dit lijkt ons nogal ongewenst”, zo zegt de woordvoerster.

Sarco

De zelfmoordmachine heeft de naam Sarco gekregen en is in Nederland ontworpen. Het initiatief voor de Sarco komt echter van de Australische voorvechter van euthanasie Philip Nitschke, oftewel Doctor Death. Het is voor het eerst dat er een demonstratiemodel door het publiek getest kan worden.

Virtual reality

Bezoekers van de Amsterdamse uitvaartbeurs kunnen in de kist plaatsnemen met een virtual reality-bril. Zo kunnen zij ervaren of dit voor hen een gewenst levenseinde zou kunnen zijn. Ze kiezen hun laatste uitzicht: de Zwitserse Alpen of de zee en drukken op de zelfmoordknop als zij hier klaar voor zijn. Op dat moment zal het beeld van de bril langzaam zwart worden.

Stikstof

De Sarco op de beurs is een demonstratiemodel en werkt niet echt. De echte Sarco is een luchtdichte capsule die werkt op vloeibare stikstof. Je gaat in de kist liggen en drukt op een knop om het gas te laten binnen stromen. Een paar minuten later slaap je in.

Drempelverlagend

Stichting zelfmoordpreventie 113 is geschrokken van het plan om deze zelfmoordmachine te demonstreren. “Door dit op een beurs aan het publiek te presenteren, normaliseer je het en verlaag je de drempel om een einde aan je leven te maken”, zo zegt Anke Wammes van de stichting.