“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Wanneer iemand overlijdt komt er veel op de nabestaanden af. Naast al het verdriet moet er ook van alles geregeld worden en worden sommige nabestaanden met hoge kosten geconfronteerd. Het is voor de nabestaanden prettig als er al zaken geregeld zijn en zij niet voor financiële verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig alvast zaken te regelen wanneer je in leven bent. Het afsluiten van een levensverzekering helpt je hierbij. Zo ondersteun je jouw nabestaanden in toch al zo’n moeilijke periode. Maar wat houdt zo’n levensverzekering precies in? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzamelnaam voor verzekeringen waarmee je na jouw overlijden kunt zorgen voor je nabestaanden. Na een overlijden krijgen de nabestaanden vaak met hoge kosten te maken. Dit kan je voorkomen door een levensverzekering af te sluiten.

Soorten levensverzekeringen

Om zaken goed te regelen kan je verschillende soorten levensverzekeringen afsluiten. We behandelen de twee bekendste type levensverzekeringen:

 1. Uitvaartverzekering: deze verzekering sluit je af om (gedeeltelijk) de kosten van de uitvaart te dekken. De verzekering wordt direct na het overlijden uitgekeerd. Hiermee kunnen nabestaanden de begrafenis of crematie betalen.
 2. Overlijdensrisicoverzekering (ORV): Deze verzekering werkt als een financiële buffer voor de nabestaanden na een overlijden. Het geld wat vrijkomt kan gebruikt worden om de huur of hypotheek te betalen. We geven je over beide type verzekeringen meer informatie.

1. Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering dek je de kosten van de uitvaart. Omdat het geld direct wordt uitgekeerd scheelt dit de nabestaanden een hoop financiële zorgen.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch sluiten veel Nederlanders zo’n verzekering af. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 65% van de Nederlanders er een heeft. Over het algemeen geldt: Hoe jonger je bent als je de verzekering afsluit, hoe minder premie je betaalt.

Wanneer is een uitvaartverzekering een goed idee?

Wanneer is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wij geven je een aantal goede redenen:

 • Als je wilt dat er direct voldoende geld beschikbaar is voor je afscheid.
  Met een uitvaartverzekering weet je dat de uitvaartkosten zijn gedekt. Als je zelf spaart of belegt is dat afwachten.
 • Als je niet zelf wilt sparen voor je uitvaart.
  Niet iedereen heeft de discipline om zelf te sparen. Bovendien ben je ook afhankelijk van de economie (rente, inflatie). Een standaard crematie kost € 7.500 en het wordt door de jaren heen alleen maar duurder. Het is dus belangrijk om rekening te houden met stijgende uitvaartkosten. Als je graag grip hebt op je vaste lasten: bij een uitvaartverzekering weet je wat je maandelijks betaalt.
 • Om je nabestaanden minder tot last te zijn.
  Dierbaren hoeven niet zelf op zoek naar hulp bij het regelen van de uitvaart. De meeste verzekeraars ondersteunen de nabestaanden, naast de financiële uitkering, ook stap voor stap bij het regelen van een mooie uitvaart.

Waarop moet je letten als je een uitvaartverzekering afsluit?

Onderstaande vragen kan je jezelf stellen voordat je besluit een uitvaartverzekering af te sluiten:

 • Mocht je (onverwachts) overlijden kunnen de kosten van de uitvaart dan betaald worden?
 • Wat zijn je uitvaartwensen en hoeveel gaat dat kosten?
 • Hoeveel geld kan ik maandelijks missen voor het betalen van de premie van een uitvaartverzekering?
 • Wil ik dat mijn nabestaanden het geld alleen kunnen besteden voor de uitvaart, of ook voor andere dingen?

2. Overlijdensrisicoverzekering

Een andere bekende levensverzekering is de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee dek je andere type kosten voor de nabestaanden, zoals de hypotheek.

Wanneer kun je het beste een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Wanneer je met je partner een hypotheek afsluit is de kans groot dat de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt. Echter kan het ook om andere redenen verstandig zijn namelijk:

 • Je hebt met je partner een huur- of een koophuis en je betaalt een belangrijk deel van de vaste lasten. Wanneer zonder jouw bijdrage de huur of hypotheek niet meer kan worden betaald kan een verzekering slim zijn. Zo weet je zeker dat je partner en eventuele kinderen hun manier van leven kunnen voortzetten.
 • Het nabestaandenpensioen (partnerpensioen) van je partner is niet hoog genoeg om goed van te kunnen leven.

Waarop moet je letten als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit?

Er zijn enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit namelijk;

 • Een overlijdensrisicoverzekering kan je maar tot een bepaalde leeftijd afsluiten. Bij sommige verzekeraars ligt de grens bij 65.
 • Bij het afsluiten van de verzekering moet je een gezondheidsverklaring invullen. Hoe beter het staat met je gezondheid, hoe lager je premie over het algemeen is.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Zowel een uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering zorgen ervoor dat jouw nabestaanden na je overlijden geen geldzorgen hebben. De manier waarop is echter verschillend. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Zo kan je de juiste keuze maken.

 • Een uitvaartverzekering dekt de kosten voor de uitvaart. En een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat jouw gezin in jullie woning kan blijven wonen en de rekeningen kan blijven betalen.
 • Een ander verschil is dat een uitvaartverzekering wordt afgesloten voor onbepaalde tijd. Je betaalt premie totdat je overlijdt. Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je alleen premie tijdens de afgesproken periode.
 • Een uitvaartverzekering keert altijd uit. Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijdt binnen de looptijd.

Moet je een levensverzekeringen opgegeven bij de belasting?

Wanneer de waarde van de uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering lager is dan 7.913 euro hoef je het niet op te geven. Indien de waarde hoger is geef je het aan in box 3.

Uitvaart- en Overlijdensrisicoverzekering van DELA

DELA biedt beide type levensverzekeringen aan. Het zogenaamde DELA UitvaartPlan en DELA LeefdoorPlan. DELA verzorgt met de uitvaartverzekering voor een laag bedrag per maand een uitvaart die past bij jou en je naasten. Het DELA LeefdoorPlan, beschermt jouw dierbaren tegen financiële zorgen na jouw overlijden. Hoeveel er wordt uitgekeerd, bepaal je zelf. Neem voor meer informatie contact op met DELA.