“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Steeds vaker hoogoplopende ruzies om erfenis

14 nov, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Ruzies om erfenissen lopen steeds vaker uit de hand. Het gaat zelfs zo ver dat huizen van overledenen worden leeggeroofd en er surveillance bij de uitvaart nodig is om escalatie te voorkomen. Daarnaast neemt het aantal rechtszaken op dit gebied toe.

De cijfers

Het aantal ruzies over erfenissen neemt flink toe. Zo werd er in 2015 acht keer zo vaak geprocedeerd als in 2003. Het aantal rechtszaken over erfenissen neemt vooral de laatste vijf jaar flink toe. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Wilbert Kolkman van de Universiteit Groningen. Jaarlijks zijn er enkele honderden erfeniskwesties die volledig uit de hand lopen. “De hele erfenis wordt er dan doorheen gejaagd om het gelijk te halen via een advocaat”, zo zegt Kolkman.

Geen rechter

Dan zijn er ook nog de zaken die niet bij een advocaat en een rechter terechtkomen. Voor hulp kunnen mensen zich ook wenden tot een mediator. Daarnaast worden er ook veel ruzies bij de notaris uitgevochten.

Grotere erfenissen

Dat het aantal conflicten over erfenissen stijgt komt vooral door het feit dat er steeds grotere erfenissen zijn. Er is steeds meer te verdelen. Waar het 50 jaar geleden om een paar tientjes ging, gaat het nu gemiddeld om 100.000 euro. Dat is een hoop geld. Dit zorgt ervoor dat mensen de redelijkheid uit het oog verliezen. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die gaan scheiden en opnieuw een relatie krijgen. Dit soort samengestelde gezinnen wordt het er ook niet gemakkelijker op, helemaal aangezien de langstlevende partner meer rechter heeft gekregen.