“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

In deze blog beantwoorden we veel voorkomende vragen. Zo kom je erachter wat TestamentTest voor jou kan betekenen.

Is uw testament goed geregeld?

Veel mensen willen graag weten hoe het geregeld is met hun erfenis en wat ze eventueel nog kunnen regelen om het te verbeteren. In de praktijk blijkt dat het erfrecht best lastig kan zijn en bovendien dat het per situatie anders kan zijn. TestamentTest is gemaakt om op basis van een aantal eenvoudige vragen, snel en eenvoudig meer duidelijkheid te geven over uw eigen situatie en uw mogelijkheden.

Wat levert de TestamentTest u op?

Mensen die de TestamentTest invullen kunnen in een paar minuten tijd vaststellen of ze een testament nodig hebben. Na het invullen van de vragen ontvangt u een persoonlijk verslag waarin de uitslag van uw TestamentTest staat beschreven. In de afgelopen 5 jaar hebben al ruim 80.000 bezoekers de TestamentTest ingevuld. Heeft u dit nog niet gedaan? Test uw testament via de TestamentTest tool op onze site.

Heeft de Nederlander zijn testament goed geregeld?

Per jaar komen zo’n 70.000 bezoekers op de website van TestamentTest. Een heel groot gedeelte hiervan vult de test in. 55% van alle bezoekers geeft aan geen testament te hebben, 45% heeft dit wel. In 2022 gaf 38% aan te overwegen om na te laten aan een goed doel. Het is heel belangrijk om regelmatig je eigen situatie te checken. Door veranderingen in de wet of in uw eigen situatie is het verstandig om regelmatig te controleren of uw erfenis en testament goed geregeld is.

Belastingvrij nalaten aan goede doelen

Daarnaast laat de TestamentTest de vele mogelijkheden zien om goede doelen te steunen na uw overlijden. In de praktijk blijkt dat veel mensen best bereid zijn om een goed doel te steunen na hun overlijden maar dat ze niet goed weten op welke wijzen dit mogelijk is. Ook wordt het onderwerp ‘goede doelen steunen’ in veel gevallen simpelweg niet besproken als een testament wordt gemaakt bij de notaris.

Kan ik met de TestamentTest een testament opstellen?

De TestamentTest geeft u een globaal en algemeen informerend advies op basis van de door u gegeven antwoorden. Er kunnen meer factoren een rol spelen bij de keuze voor een testament. Aan de uitkomst van deze test kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Via Thuisnotaris kunt u uw persoonlijke situatie laten vastleggen in een testament en/ of levenstestament.

Bij wie kan ik mijn testament opstellen?

Uw testament is pas rechtsgeldig nadat de notaris deze samen met u heeft ondertekend. Er zijn veel notarissen in Nederland waar u uw testamenten kunt ondertekenen. De kosten van een passend testament en levenstestament verschillen per situatie en per aanbieder. Partijen die testamenten tegen een lager tarief aanbieden kennen vaak kleine lettertjes: bepaalde situaties worden uitgesloten (bijv. een samengesteld gezin) of er komen additionele kosten bij voor extra clausules.

Kan ik ook online mijn testament en levenstestament opstellen?

U kunt ook online vanuit uw eigen huis uw notaris zaken regelen. Wij raden u aan om dit met Thuisnotaris te doen. Thuisnotaris biedt het meest uitgebreide maatwerk testament tegen een vaste scherpe prijs. Dit is inclusief het ondertekenen bij de notaris en een persoonlijk controlegesprek. Hoe dat kan? Omdat u zelf een stukje van het werk overneemt, Thuisnotaris het opstellen van een testament en levenstestament goed geautomatiseerd heeft en er een nauwe samenwerking is met notariskantoren.