“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Belastingsaangifte overledene voor 1 april binnen

27 mrt, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

De belastingaangifte inkomstenbelasting moet elk jaar voor 1 april binnen zijn. Dit geldt niet alleen voor jouw eigen aangifte, maar ook voor mensen die in 2013 overleden zijn. 

Twee maal belastingaangifte overledene

D belastingaangifte moet twee keer gedaan worden als je in 2013 weduwe of weduwnaar bent geworden en alles hebt geërfd van jouw overleden partner. Eén keer voor de erfbelasting (dit moet binnen 8 maanden gedaan worden) en één keer voor de inkomstenbelasting (dit moet voor 1 april gedaan worden).

Tip:
Heb je vragen of hulp nodig bij de belastingaangifte? Neem vrijblijvend contact op met onze nalatenschapsspecialisten. Zij helpen je graag verder.

Belastingaangifte en fiscaal partnerschap

Fiscale partners kan je het hele jaar zijn, ondanks dat het overlijden van je partner eerder was. Als de DigiD van je overleden partner nog werkt, kan je online aangifte doen en gebruik maken van de Vooraf Ingevulde Aangifte. Belastingaangifte van je overleden partner gaat niet heel anders dan die van jezelf. Het is geen probleem als jij of andere nabestaanden alle bezittingen hebben geërfd. Voor vermogen (en schulden) in box 3 hanteer je namelijk de beginwaarde van 2013. Net als bij andere fiscale partners kan het handig zijn het vermogen en de aftrekposten te verdelen. Wellicht heb je als weduwe of weduwnaar een hoger inkomen, waardoor je voordeliger uit bent door aftrekposten van jouw overleden partner bij jou onder te brengen.

Belastingaangifte overledene en WOZ-waarde

Stel je hebt de woning van jouw overleden ouders geërfd. Hier moet ook belastingaangifte over worden gedaan. Het is verstandig om op de WOZ-waarde van de woning te letten. Als het huis geërfd is, wordt de WOZ-waarde gebruikt voor de berekening van de erfbelasting. Lukt het jouw om de WOZ-waarde van dit huis te verlagen, dan betaal je minder erfbelasting.